שלום, אורח
קטגוריות
"הצלחת שלי" × בחרה לייצג את ההמלצות התזו× תיות בארה"ב במקום פירמידת המזון.
הצלחת ברורה ופשוטה להב× ה וידידותית גם לילדים. הצלחת מעבירה מסרים ברורים לאכילה × כו× ה ומה צריכ לאכול בכל ארוחה בריאה. "הצלחת שלי" מחולקת ל- 4 חלקים:
אדום לפירות וירוק לירקות – ש× י החלקים יחד צריכים להוות כמחצית מהארוחה.
סגול לחלבו× ים, שתופסים את ה× פח הקטן ביותר בצלחת וכתום לדג× ים שתופסים × פח מעט גדול יותר.
לצד הצלחת מופיע חלק כחול × פרד למוצרי חלב.
המלצות כלליות המלוות את "הצלחת שלי":
1. לאזן את כמות הא× רגיה שאוכלים - לה× ות מהאוכל, אכ לאכול פחות ולהימ× ע ממ× ות גדולות מדי.
2. מזו× ות שכדאי לאכול מהם יותר:
o חצי מהצלחת צריכה להכיל פירות וירקות
o מחצית מהדג× ים צריכים להיות מלאים
o לשתות חלב × טול או דל שומן (1%)
3. מזו× ות שכדאי לאכול מהם פחות:
o לבחור מזו× ות המכילים פחות מלח (× תרן) כמו לחם ומרקים
o לשתות מים במקום משקאות ממותקים
"הצלחת שלי" כוללת רק חלק מההמלצות התזו× תיות החדשות שפורסמו בסוף ש× ת 2010 בארה"ב. המלצות אלה מהוות ציון דרכ בככ שהן כוללות לראשו× ה התייחסות גם לאוכלוסייה חולה, שמ× ה ובעודף משקל. ב× וסף יש דגש על תזו× ת ילדים ואיכות המזון המוגש בבתי הספר.
המלצות עיקריות לתזו× ת ילדים:
1. הפחתת עודף משקל והשמ× ה על ידי צריכת מזו× ות עתירי רכיבים תזו× תיים ומופחתי קלוריות והגברת הפעילות הגופ× ית.
2. מעבר לתזו× ה המבוססת יותר על מזו× ות מהצומח כמו פירות, ירקות, דג× ים מלאים, אגוזים וגרעי× ים, הגברת הצריכה של דגים ומוצרי חלב דלי ו× טולי שומן. צריכה מתו× ה של בשר רזה, עוף וביצים.
3. הפחתה בצריכת מזו× ות עם תוספת סוכר, מלח, שומ× ים מוצקים ודג× ים מעובדים.
4. ביצוע פעילות גופ× ית מדי יום.
המלצות עיקריות המתייחסות למוצרי חלב:
1. בדו"ח מתוארים דפוסי תזו× ה בריאים מרחבי העולם המתאימים להמלצות התזו× תיות, כולל תזו× ה צמחו× ית וטבעו× ית. צריכת 3 מ× ות של חלב ומוצרי חלב מופיעה ב- 3 מתוכ 4 דפוסי התזו× ה האלה.
2. מוצרי חלב × צרכים בחסר, ככ שילדים ומבוגרים לא מגיעים לצריכת הסידן המומלצת. קיימת חשיבות רבה להגברת צריכת חלב ומוצרי חלב דלי שומן בתזו× ה:
3. לא× שים עם אי-סבילות ללקטוז מומלץ לצרוכ מוצרי חלב דלי או × טולי לקטוז, בהתאם ל× ייר העמדה של ה- NIH. http://consensus.nih.gov/2010/lactose.htm
4. חלב בטעמים (כולל שוקו) לא מופיע ברשימת המשקאות הממותקים שיש להמ× ע מהם, אולם קיימת המלצה לשתות חלב דל שומן במקום שוקו.
5. גבי× ות דלות שומן ו× טולות שומן × כללות ברשימת המזו× ות בעלי צפיפות תזו× תית גבוהה (מזו× ות המכילים רכיבי תזו× ה רבים ובכמות משמעותית ביחס לכמות הקלוריות שלהם).
6. לראשו× ה מצויין בהמלצות כי חומצת שומן סטארית אי× ה מעלה את רמות הכולסטרול בדם. גבי× ה היא המקור הש× י לחומצת שומן סטארית בתזו× ה.
7. משקה סויה (המועשר בסידן ובויטמין D) × כלל בקבוצת החלב ו× חשב כאלטר× טיבה לחלב ומוצרי חלב דלי ו× טולי שומן.
מקורות:
http://www.choosemyplate.gov/
Report of the Dietary Guidelines Advisory Committee on the Dietary Guidelines for Americans, 2010
http://www.cnpp.usda.gov/DGAs2010-DGACReport.htm
אודות שרית עטיה - שמואלי
דיאטנ ית קלינ ית. בוגרת בית הספר לתזונ ה בפקולטה לחקלאות, האונ יברסיטה העברית ירושלים. סטודנ טית לתואר שנ י בחוג לאפידמיולוגיה ורפואה מונ עת בבי"ס לרפואה של אונ יברסיטת תל אביב . נ יסיון מקצועי עשיר בטיפול תזונ תי בילדים ובבנ י נ וער ( 1998-2007 במרכז שנ יידר לרפואת ילדים בישראל) , ייעוץ תזונ תי לחברות ולגופים שונ ים, הנ חיית סדנ אות להרגלי אכילה ולתזונ ה נ כונ ה, קידום נ ושאים בריאותיים ,הרצאות בתזונ ה .
התחבר לשליחת תגובה
לא פורסמו עדיין תגובות למאמר זה