המקורות והגורמים לעליית הכולסטרול בדם קובי עזרא | Publisher
מאמרים ותוכן איכותי להפצה חופשית ברשת

שלום, אורח

זכור אותי

שחזור סיסמא

קטגוריות


המקורות והגורמים לעליית הכולסטרול בדם קובי עזרא

פורסם בתאריך 10/05/2008 ע"י יעקב עזרא בקטגוריה רפואה אלטרנטיבית | צפיות: 1404 | התחבר לדירוג המאמר

תגיות המאמר: תזונה, תפריט, דיאטה, חיטובים, חיטוב, הרזייה, הרזיה, השמנה, שמן, שומנים, שריר, שרירים, פיתוח גוף, אנטי אייגינג, דחיית תהליכי הזקנה, שימור האנרגיה, בריאות, תוכלת החיים, ויטמינים, מינרלים, תוספי מזון, חלבונים, פחמימות, קלוריות, קריאטין, ויטמין, צמחי מרפ

מאת: יעקב עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומדריך כושר מוסמך. מומחה לתזונה טיפולית, דיאטות הרזיה, עיצוב וחיטוב הגוף.

פרטים: 052-8567140.

הכולסטרול מגיע לדם משני מקורות:
תזונה וייצור עצמי בכבד. מסתבר, שבמרבית המקרים, כ- 58%, הגורם לעודף כולסטרול בדם הוא דווקא חוסר איזון בסינתזה שלו בכבד.
כך שדיאטה דלת כולסטרול תסייע רק 15%- כל מהחולים להפחית את רמתו בדם.
המחקרים מלמדים כי מרבית התרופות להורדת כולסטרול אכן מצליחות לצמצם את רמותיו בדם.
אך מה שהן לא מצליחות לעשות הוא - להאריך את תוחלת חייו של מי שנוטל אותן. ישנם מספר רכיבים תזונתיים המסייעים להורדת רמות גבוהות של שומני הדם ובצורה כזו מצמצמים את נזקיהם לכלי הדם של הלב.

כאמור, כולסטרול מיוצר רק על ידי בעלי חיים, וביניהם האדם. גוף האדם מייצר כולסטרול בכבד. נשאלת השאלה, האם הגוף מייצר מולקולה שעלולה לגרום לנו להתקפי לב? התשובה היא כמובן שלא. עד כמה שזה יכול להפתיע, אנחנו זקוקים לכולסטרול לדברים חשובים עד מאוד. למשל:
הגוף בנוי מתאים בגודל מיקרוסקופי, שכל אחד מהם מתפקד מבחינות רבות כיחידה עצמאית. שלמות התאים מתאפשרת בזכות ה'עטיפות' סביבם, שנקראות ממברנות (קרומיות) ועשויות מחומרים רבים, ובהם הכולסטרול.
עיכול השומנים שאכלנו במזון דורש חומר ש'ימיס' אותם. החומר ה'ממיס' את השומנים הוא חומצות המרה, שמיוצרות ישירות מכולסטרול.
גם חלק מההורמונים, כמו הורמוני המין (כגון אסטרוגן), מיוצרים ממולקולות הכולסטרול שבגוף.

 

הגורמים השכיחים לעלייה ברמות הכולסטרול הם:

הגוף מייצר את הכולסטרול שדרוש לפעילויות אלו, ולכן נשאלת השאלה מה קורה עם הכולסטרול שאנחנו צורכים? האם הוא מיותר?

הכבד, שמייצר את הכולסטרול, הוא גם האיבר המפרק אותו. באנשים בריאים תוספת של כולסטרול מהמזון מפורקת בכבד, כך שהתוצאה היא 'עוד שומן' שהגיע מהמזון, ועלול לגרום להשמנה אם אכלנו מעבר לצרכים.

במקצת האנשים ישנם פגמים, שעוברים בתורשה במקרים רבים, הגורמים לעלייה ברמות הכולסטרול בדם. במקרים מסוימים הכבד ייצר יותר מדי כולסטרול, או לא יצליח לפרקו. על גבי תאי הכבד מצויים 'קולטנים', שתפקידם להכניס את הכולסטרול לתאי הכבד לפירוק. כשהקולטנים קצת 'עצלנים', רוב הכולסטרול מצטבר בדם, תוך העלאת הסיכון לטרשת עורקים והתקפי לב.

במקרים אחרים הקולטנים עובדים כראוי אבל מספרם נמוך, וגם אז יצטברו עודפי הכולסטרול בצינורות הדם. ישנם סוגים נוספים של פגמים תורשתיים, ובכל פגם מטפלים בצורה אחרת.

ישנן תרופות המשפיעות על הכבד, תרופות אחרות סופחות את חומצות המרה וגורמות לגוף להשתמש בכולסטרול שבו לייצור חומצות מרה חדשות (כך שהתוצאה הסופית היא הפחתה ברמת הכולסטרול בדם). בכל מקרה, הטיפול משולב בדיאטה דלת כולסטרול. רצוי להיוועץ בדיאטנית קלינית, מאחר שהמיתוסים בנושא רבים, ולא תמיד יש צורך בדיאטה נוקשה ותפלה.

גם השמנה עלולה לגרום לעלייה ברמות הכולסטרול בדם. במקרה כזה לעיתים אין פגם גנטי בכבד. הטיפול במקרים אלה הוא דיאטת הרזיה: ההפחתה במשקל מחזירה את המצב לתקנו, בלי תרופות ובלי להימנע ממזונות המכילים כולסטרול.

אודות יעקב עזרא

יעקב עזרא

התחבר לשליחת תגובה

לא פורסמו עדיין תגובות למאמר זה

RSS | הנחיות כתיבה | שאלות נפוצות | מאמרים מובילים | מאמרים אחרונים | הכותבים המובילים | צור קשר