דבש- כיצד נוצר? מה טיבו? האם כדאי לאכול דבש? | Publisher
מאמרים ותוכן איכותי להפצה חופשית ברשת

שלום, אורח

זכור אותי

שחזור סיסמא

קטגוריות


דבש- כיצד נוצר? מה טיבו? האם כדאי לאכול דבש?

פורסם בתאריך 02/29/2008 ע"י אביבה הכהן בקטגוריה תזונה | צפיות: 5168 | התחבר לדירוג המאמר

תגיות המאמר: דבש, דבורים, דבש מלכות, בריאות, תזונה

דבש

על ארץ ישראל כבר נאמר שהיא ארץ זבת חלב ודבש.

ואכן, המקורות מלמדים ואנחנו מסכימים.

הדבש נוצר מצוף של פרחים שונים – פרחי בר וגם פרחים מבויתים ואחרים.

דבש נאסף על ידי הדבורים. יש דבורי בר ויש דבורים מבויתות. דבורים חיות בלהקות, ובאופן מבויית הן חיות בכוורות.

אגב, בשנים האחרונות מתברר כי כמות הדבורים בעולם הולכת ומצטמצמת – ללא כל סיבה נראית לעין, באופן משמעותי ביותר, אשר מעמיד את קיומן בסכנה אמיתי.

כל דבורה "עמלנית" – להבדיל ממלכת הכוורת שהיא דבורה גדולה מאוד אשר אינה יוצאת מן הכוורת אלא כל תפקידה להטיל ביצים ולהגדיל את אוכלוסיית הכוורת – אוספת דבש, ומביאה אותו לכוורת, וטומנת אותו בתבניות וסותמת אותן בשעווה.

דבורה יודעת ואף זוכרת את המקום שבו אספה צוף. דבורה יודעת לסמן לחברותיה הדבורים, באמצעות ריקוד מיוחד, את המקום שבו גדלים הפרחים כדי שגם הן יוכלו לבוא בעקבותיה ולהביא לכוורת את הצוף.

הדבש במדינת ישראל הוא שם דבר: דבש טהור, איכותי, מיוחד, ארומתי, מגוון וכמובן טעים ומזין.

הדבש במדינת ישראל נכרה בכוורות, המפוזרות בשטחים פתוחים ברחבי המדינה.

יש כוורות פרטיות ויש כוורות גדולות יותר. יש כוורות דבש בבעלות קיבוצים, יש כוורות דבש של מושבים או תאגידים.

הדבש במדינת ישראל איכותי, אולי משום האקלים ואולי בזכות מגוון הפרחים והצמחים אשר מאשפרים דבש מגוון, דבש איכותי וחשוב – דבש לאורך כל השנה.

סוגים של דבש נבדלים בטעם, בריח, בצבע, בארומה וגם במחיר.

תוכלו למצוא על המדפים דבש מפרחי אקליפטוס שהוא כהה וסמיך, דבש מפרחי אבוקדו, דבש פרחים של פירות הדר כמו תפוז, לימון, אתרוג ועוד.

יתרונותיו ומעלותיו של הדבש ידועות. ככל שמתקדמת הטכנולוגיה ועובר הזמן מתברר שלדבש אף יותר מעלות משחשבנו.

דבש הוא בראש ובראשונה טעים. הדבש מתוק וסמיך, והוא ממתק או מאכל מנחם. אפשר לקנות אותו בצורתו הנוזלית וגם כחלת דבש. יש דבש עם אגוזים, דבש עם שקדים, דבש עם חלקי פרי וכן הלאה.

דבש הוא אבן יסוד במתכונים שונים כמו עוגת דבש, אבל הוא גם יכול להשביח מתכונים קיימים. דבש משמש היום במתכוני עוגות ועוגיות, אבל כמובן גם במתכונים של בשר, עופות, דגים ועוד.

למשל – רוטב ויניגרט מצויין יכלול שמן זית, חומץ בלסמי, שום, חרדל, מלח, פלפל וכמובן – דבש.

הידעתם – כדי לקבל חמין (טשולנט) בצבע חום במיוחד – אפשר להוסיף מעט דבש לסיר. התוצאה מרהיבה. אל תשכחו להוסיף בצד קניידלך...

דבש בריא, והוא משמש רבות בתחום רפואה משלימה, לתרופות טבעוניות ולתרופות הומאופטיות. נזכור שהסבתות שלנו השתמשו במוצר הזהוב – דבש – עם שום או לימון או בצל או לבד בפני עצמו, כדי לסייע לרפא שפעת, נזלת, הצטננות, חולשה, דלקת גרון וצרידות (גוגל-מוגל ) וכל מיני מחלות מסוג זה.

חשוב לציין לגבי עקיצה של דבורה שמדובר בעקיצה כואבת מאוד, אם כי תתנחמו בכך שכל דבורה יכולה לעקוץ רק פעם אחת ובו בזמן היא מתה. זאת מכיוון שהעוקץ מצוי בתוך בטנה של הדבורה. סבתות היו נוהגות גם למרוח דבש על גבי מקום עקיצה של דבורה, כדי להקל על הכאב.

לגבי עקיצות של דבורים חשוב לזכור שיש אנשים שהם אלרגיים לדבורה או לעקיצת דבורה. מי שאלרגי לעקיצת דבורה עלול להימצא בסכנת חיים אמיתית, ועליו להיות מוכן על ידי אמצעים רפואיים זמינים שישא עימו למקרה חירום כאמור.

אגב, לתינוקות עד גיל שנתיים לא מומלץ לתת דבש, גם משום שהוא אינו מפוסטר.

דבש מצוין לבריאות הגוף, מבפנים אבל גם מבחוץ. ניתן למצוא מוצרי טיפוח שונים המכילים דבש. שמפו מועשר בדבש, סבון נוזלי המכיל דבש, קרם גוף וקרם לחות המכילים דבש וכן הלאה.

תוצרי הלוואי של ייצור דבש אינם נזרקים לפח האשפה אלא מוצאים את דרכם למוצרים שונים רבים. שעוות דבורים הנה מוצר שמיש לדברים רבים – החל בנרות דקורטיביים, עבור דרך חומרי שעווה להסרת שיער מהרגליים וכלה כמובן במפעלי תעשייה שונים המשתמשים בדבש בייצור מוצרים שונים- מסטיק, גומי ועוד.

לסיום – טיפ קטן: אם פתחתם את צנצנת הדבש שלכם וגיליתם שהדבש התקשה אפשר להניח את הצנצנת בלי עם מים חמים, ותוך מספר דקות הדבש חוזר למצב נוזלי. לחילופין, אפשר להמיס את הדבש במיקרוגל – אך רק לזמן קצר, ושימו לב שלא יתאדה וילכלך את המכשיר.

גם בארץ סין משתמשים בדבש במתכונים רבים, הדבש הינו חובק עולמות. בתאבון ולבריאות.

אודות אביבה הכהן

אביבה הכהן

התחבר לשליחת תגובה

לא פורסמו עדיין תגובות למאמר זה

RSS | הנחיות כתיבה | שאלות נפוצות | מאמרים מובילים | מאמרים אחרונים | הכותבים המובילים | צור קשר